Sernik dyniowy

  • wyświetlono: 194 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Robiłam w tym sezonie jesiennym już zupę krem z dyni, więc teraz przyszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z dodatkiem puree z dyni. Sernik wyszedł smaczny, nie za słodki, aczkolwiek osobiście wolę tradycyjne serniki… Zjedliśmy ze smakiem, dość szybko zniknął, także śmiało mogę Wam polecić ten przepis. Puree z dyni jeśli wyjdzie mi więcej pakuje w woreczki i mrożę, a gdy nas najdzie ochota to robię bułeczki dyniowe.

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm

Spód:

200 g kakaowych herbatników
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka
500 g puree z dyni
150 g cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 budynie waniliowe
6 jajek

Dodatkowo:

wierzch można polać swoją ulubioną polewą, u mnie czekolada z kremówką, świetnie też się sprawdzi masa krówkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy

  • 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na całości. Do blendera wrzucić herbatniki i kosteczki czekolady, użyłam pół na pół czekoladę gorzką z mleczną. Rozdrobnić za pomocą blendera ciasteczka z czekoladą na proszek, następnie wlać roztopione, letnie masło i wymieszać do jednolitej masy. Wyłożyć na dno tortownicy równomiernie i przyklepać łyżką lub ręką.

    Dynie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki, następnie pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć dynie folią aluminiową i piec ok. godz. w temp 180 C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i przy pomocy blendera rozdrobnić na jednolitą masę. Tak przygotowane puree możesz trzymać w lodówce do 5 dni, lub możesz włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić. Ja używam takie puree np. do wypieku bułeczek dyniowych.

    Do misy wrzucić twaróg i puree z dyni, wsypać cukry, przyprawę do piernika, proszek budyniowy, oraz wbić jajka. Wymieszać krótko tylko do połączenia się wszystkich składników i wylać masę do tortownicy na przygotowany spód ciasteczkowo – czekoladowy.

    Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego na 160 C ( góra -dół, bez termoobiegu ) i piec w tej temp. przez 1 godz. i 45 min. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tak sernik na pół godz. następnie wyjąć na blat. Gdy całkowicie ostygnie przygotować ulubioną polewę i wstawić na noc do lodówki.

Porady

Spód do sernika można przygotować dowolny ulubiony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiesernikDeserświętaDyniajesieńjesienne wypiekiprosty przepissernik dyniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik dyniowy

Dodane przez: rzelkazag

Sernik dyniowy

Pyszny, delikatny sernik o pięknej...

sernik

Dodane przez: KORAL

Sernik dyniowy z kajmakiem

Polski tradycyjny sernik wzbogacony...

Sernik dyniowo- aroniowy

Dodane przez: Jaga85

Sernik dyniowo- aroniowy

Połączenie w jednym serniku dwóch...

Sernik dyniowo- żurawinowy

Dodane przez: Jaga85

Sernik dyniowo- żurawinowy

Sernik wychodzi kremowy, delikatny...

Sernik dyniowy

Dodane przez: misia458

Sernik dyniowy

Lekki i puszysty, nawet na diecie...

Najlepszy sernik dyniowy

Dodane przez: Di bloguje

Najlepszy sernik dyniowy

Jest miękki, kremowy, puszysty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE