Sernik dyniowy

4.99 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robiłam w tym sezonie jesiennym już zupę krem z dyni, więc teraz przyszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z dodatkiem puree z dyni. Sernik wyszedł smaczny, nie za słodki, aczkolwiek osobiście wolę tradycyjne serniki… Zjedliśmy ze smakiem, dość szybko zniknął, także śmiało mogę Wam polecić ten przepis. Puree z dyni jeśli wyjdzie mi więcej pakuje w woreczki i mrożę, a gdy nas najdzie ochota to robię bułeczki dyniowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Spód:

    200 g kakaowych herbatników
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g masła

    Masa serowa:

    1 kg twarogu z wiaderka
    500 g puree z dyni
    150 g cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    2 budynie waniliowe
    6 jajek

    Dodatkowo:

    wierzch można polać swoją ulubioną polewą, u mnie czekolada z kremówką, świetnie też się sprawdzi masa krówkowa
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na całości. Do blendera wrzucić herbatniki i kosteczki czekolady, użyłam pół na pół czekoladę gorzką z mleczną. Rozdrobnić za pomocą blendera ciasteczka z czekoladą na proszek, następnie wlać roztopione, letnie masło i wymieszać do jednolitej masy. Wyłożyć na dno tortownicy równomiernie i przyklepać łyżką lub ręką.

    Dynie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki, następnie pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć dynie folią aluminiową i piec ok. godz. w temp 180 C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i przy pomocy blendera rozdrobnić na jednolitą masę. Tak przygotowane puree możesz trzymać w lodówce do 5 dni, lub możesz włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić. Ja używam takie puree np. do wypieku bułeczek dyniowych.

    Do misy wrzucić twaróg i puree z dyni, wsypać cukry, przyprawę do piernika, proszek budyniowy, oraz wbić jajka. Wymieszać krótko tylko do połączenia się wszystkich składników i wylać masę do tortownicy na przygotowany spód ciasteczkowo – czekoladowy.

    Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego na 160 C ( góra -dół, bez termoobiegu ) i piec w tej temp. przez 1 godz. i 45 min. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tak sernik na pół godz. następnie wyjąć na blat. Gdy całkowicie ostygnie przygotować ulubioną polewę i wstawić na noc do lodówki.

Porady

Spód do sernika można przygotować dowolny ulubiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować