Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik dyniowy

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki krupczatki,
    - 5 żółtek,
    - 3 łyżki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1 kostka masła (schłodzonego),
    - 3 łyżki kakao,
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - pure z pieczonej dyni (ok. 300g).

    Masa serowa:
    - 1 kg serka naturalnego sernikowego (wiaderko),
    - 3 jajka,
    - 2 budynie waniliowe w proszku (bez cukru np. Winiary),
    - 1 szklanka cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1/2 kostka masła (stopionego),
    - 1 łyżka przypraw korzennych do piernika.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem, lub siekamy je na drobne nożem. Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia, kakao. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski/miksera, wyrabiamy ciasto. Ciasto wykładamy na tortownicę średnicy 28 cm. wykładamy na papier do pieczenia. Gdy Nasze ciasto jest zbyt sypkie można dodać śmietanę 18%, za rzadkie odrobinę mąki. Zamiast wałkować (ciasto jest dość delikatne) możemy je pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki.

    Masa serowa:
    Masło topimy, studzimy. Dodajemy jajka, pure z dyni, twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników.

    Pure dyniowe:

    Dynię czyścimy z pestek, kroimy na większe kawałki. Każdy kawałek zawinęłam w folię aluminiową i piekłam do miękkości (ponad 1,5 godz w 180°C). Skórę odcinamy. Po ostudzeniu blendujemy na mus.

    Tortownicę o średnicy 28 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładam i ugniatam rękoma (na ok. 0,5 cm grubości). Następnie wstępnie podpiekłam (nakłuwając je widelcem) z 15 min. w rozgrzanym piekarniku 180°C. Ciasto wyjmujemy, masę serową przelewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C, do suchego patyczka. Sernik jest gotowy jak na środku zrobi się lekka górka. Gdy zauważymy że za mocno się spieka, możemy przykryć go papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu.

Porady

sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, po całonocnym chłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

sernik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowy

viki2903 kremowy, delikatny sernik z dynią 12 godz.

To może cię zainteresować