Dyniowy sernik Izaura

5 (184 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie sernika i ciasta czekoladowego jest po prostu genialne! To ciasto sernik piekłam już nie raz, ale tym razem do sernika dodałam puree z pieczonej dyni. Tym samym zyskałam na delikatniejszym smaku sernika i pięknym żółtym kolorze.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    50 g czekolady gorzkiej 
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    SERNIK DYNIOWY:

    500 g twarogu zmielonego
    150 g puree z pieczonej dyni hokkaido
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Dyniowy sernik izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Stale ubijając wlewać cienkim strumyczkiem wodę i olej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i zmiksować na niższych obrotach. Kiedy ciasto będzie jednolite, przelać do formy (23 x 35 cm)wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównać wierzch.
  • Masa na sernik 2. Zmielony twaróg, puree z dyni, cukier i budyń przełożyć do misy miksera i zmiksować. Kiedy wszystko się połączy, łyżką wykładać masę serową na surowe ciasto czekoladowe.  Nakładać punktowo, tak aby było widoczne też ciemne ciasto. Do wyłożenia sernika, można też użyć rękawa cukierniczego. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 45 min. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować