Sernik dyniowy

  • wyświetlono: 8920 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 1

Rozpływający się w ustach sernik z dynią, jest kremowy, delikatny i puszysty.

Ola1984
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 130min

Składniki

Spód:
200 g maślanych kakaowych herbatników
80 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
300 g pure z dyni
3 duże jajka
2 żółtka
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru (do posypania)
2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy

  • 1. Pure z dyni: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
  • 2. Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.
KH_03-2014

Porady

Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiJajkaCiastocynamontwarógsernikDesersłodkościciastadeseryświętadla dzieciDyniaherbatnikicukiermleko skondensowanewypiekiprzyjęciasernikiimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik dyniowy

Dodane przez: rzelkazag

Sernik dyniowy

Pyszny, delikatny sernik o pięknej...

sernik

Dodane przez: KORAL

Sernik dyniowy z kajmakiem

Polski tradycyjny sernik wzbogacony...

Sernik dyniowo- aroniowy

Dodane przez: Jaga85

Sernik dyniowo- aroniowy

Połączenie w jednym serniku dwóch...

Sernik dyniowo- żurawinowy

Dodane przez: Jaga85

Sernik dyniowo- żurawinowy

Sernik wychodzi kremowy, delikatny...

Sernik dyniowy

Dodane przez: misia458

Sernik dyniowy

Lekki i puszysty, nawet na diecie...

Najlepszy sernik dyniowy

Dodane przez: Di bloguje

Najlepszy sernik dyniowy

Jest miękki, kremowy, puszysty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE