Kolorowy sernik w trzech smakach , upieczony na kolorowych herbatnikach
Składniki:
ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe
1 kg sera trzykrotnie mielonego
6 dużych jajek
25 dag miękkiego masła
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
budyń waniliowy bez cukru
aromat cytrynowy
łyżka gorzkiego kakao
płaska łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki suchego maku
Sernik 3 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
2.Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć.
Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.
Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.
3.Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.
Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.
Komentarze