Sernik 3 smaki

4.5 (188 ocen)

Kolorowy sernik w trzech smakach , upieczony na kolorowych herbatnikach

Składniki:

  • ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    6 dużych jajek
    25 dag miękkiego masła
    20 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    budyń waniliowy bez cukru
    aromat cytrynowy
    łyżka gorzkiego kakao
    płaska łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki suchego maku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik 3 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
    Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
  • 2. Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć.
    Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.
    Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.
  • 3. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.
    Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
    Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować