Gotowany sernik 3 BIT

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gotowany sernik przygotowany w stylu ciasta 3 BIT. Zamiast gotowych herbatników upiekłam trzy cienkie blaty ciasta, które od razu są w miarę miękkie a po przełożeniu rozpływają się w ustach :) Drugą warstwę ciasta przełożyłam masą kajmakową a wierzch to masa śmietanowa i starta czekolada. Ciasto bardzo podzielne, idealne na większe przyjęcia, np. majowe I Komunie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 g miękkiego masła
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
    2 duże jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)

    masa serowa:
    550 g białego sera w kostce
    100 ml słodkiej śmietanki 12%
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 czubata łyżeczki cukru waniliowego
    4 duże jajka

    masa śmietanowa:
    250 g mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 czubata łyżka cukru pudru
    4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak Batony

Gotowany sernik 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, proszek do pieczenia i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wylepić na dnie prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut. Ostudzić.
  • 2. masa serowa:
    Do miski wyłożyć ser, wsypać cukier, wlać śmietankę, zmiksować blenderem. Dodać budyń w proszku, cukier waniliowy i całe jajka, jeszcze raz zmiksować. Powstałą masę serową wlać na dużą patelnię, mieszając podgrzewać do momentu wrzenia, gotować ok. 1 minuty. gorącą masę wlać na pierwszy blat ciasta, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.
    Wyłożyć masę kajmakową, równomiernie rozsmarować. Przykryć ostatnim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Zostawić do ostudzenia.
  • 3. masa śmietanowa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier puder i kremówkę, Ubić sztywną masę (przez ok. 1,5-2 minut). Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać. Posypać stratą na grubej tarce czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa śmietanowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować