Dynia piżmowa zapiekana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Idealne smakowo połączenie dyni, soczewicy i sera. Przygotowałam również wersję z dodatkiem ryżu zamiast kaszy. Obie wersje polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    10 dag zielonej soczewicy
    10 dag kaszy bulgur
    25 dag sera typu feta
    1 liść laurowy
    mielony kminek
    słodka sproszkowana papryka
    szczypta chili
    sól
    pieprz
    oliwa
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Dynia piżmowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.
  • 2. W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.
  • 4. Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Feta Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować