Danie pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Idealne smakowo połączenie dyni, soczewicy i sera. Przygotowałam również wersję z dodatkiem ryżu zamiast kaszy. Obie wersje polecam :)
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
1 dynia piżmowa
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 dag zielonej soczewicy
10 dag kaszy bulgur
25 dag sera typu feta
1 liść laurowy
mielony kminek
słodka sproszkowana papryka
szczypta chili
sól
pieprz
oliwa
natka pietruszki do posypania
Dynia piżmowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.
2.W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu.
3.Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.
4.Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.
Komentarze