Sernik czekoladowy trzy smaki

  • wyświetlono: 7374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 56 |
  • polecenia: 0

Sernik potrójnie czekoladowy, warstwowy. Efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :)Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady - do jego przyrządzenia potrzeba nam trzech rodzajów czekolady - białej, mlecznej i gorzkiej.

Ivka76
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 110min

Składniki

Spód:
200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
50 g masła

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie słodsze wypieki, można dodać więcej cukru)
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik czekoladowy trzy smaki

  • 1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

    Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

    Trzy rodzaje czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą w osobnej misce). Zostawiamy do przestudzenia.
  • 2. Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  • 3. Do dużej miski wkładamy ser, cukier, mąkę i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.

    Masę serową ważymy, dzielimy na trzy części i przekładamy do oddzielnych misek. Do każdej miski dodajemy inny rodzaj czekolady i mieszamy, do połączenia się składników. Czekoladę wcześniej można rozrzedzić, dodając do niej 3-4 łyżki masy serowej i intensywnie mieszając.
  • 4. Na spód wlewamy białą warstwę, łopatką ostrożnie wyrównujemy powierzchnię, następnie wykładamy masę z mlecznej czekolady, wyrównujemy i na samym wierzchu, w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

    Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 st. C.

    Wystudzony sernik schładzamy całą noc w lodówce.

    Schłodzony dowolnie dekorujemy, u mnie polewa czekoladowa oraz krem z bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady.
KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikna słodkociastaczekoladowy_serniksernik_trójkolorowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik czekoladowy

Dodane przez: majka190382

SERNIK CZEKOLADOWY

Lubicie serniki i czekoladę? Można...

Czekoladowy sernik Prince Polo

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowy sernik Prince Polo

Sycący, obłędnie czekoladowy i...

Czekoladowo- wafelkowy sernik

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowo- wafelkowy sernik

To pyszne połączenie herbatników,...

Waniliowy sernik z musem czekoladowym

Dodane przez: akrobatka22

Waniliowy sernik z musem czekoladowym

Jest to waniliowy kremowy serniczek...

sernik

Dodane przez: Kasja1986

Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym

Kiedy tylko czuć lekki powiew wiosny...

Jagodowo czekoladowy sernik

Dodane przez: mysza75

Jagodowo czekoladowy sernik

Domowy czekoladowo jagodowy serniczek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE