Tort 3 smaki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Taka moja wariacja smakowa. Tort jest przełożony różnymi masami które smakowo super do siebie pasują.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ciasto: 6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    masa 1:
    300 ml mleka
    1 budyń waniliowy w proszku
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    masa: 1 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    1 op. bitej śmietany w proszku
    masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady
    1/4 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka oleju kokosowego
    dekoracja: kuleczki cukrowe
    tortownica śr. 28
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tort 3 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na trzy części. Masa 1: 1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.

Porady

Kąpiel wodna: Na gaz stawiamy garnek z małą ilością wody.Przykrywamy miseczką ale tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy czekoladę, śmietankę i olej. Czekolady rozpuszczą się od gorącej pary wodnej unoszącej się z gotującej wody. Należy mieszać roztapiającą się czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować