Pasztet 3 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatke i boczek ugotowalam wraz z 1 cebulą, zielem angielskim 4 szt, lisciem laurowym 4 szt, 1 łyżką majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/2 łyżki soli. Gotowałam do miekkości mięsa. Miekkie mięso wyjełam z wywaru a do wywaru wsadziłam wątróbkę. Wątróbkę pażyłam jakieś 5 - 7 minut - wyjęłam. Do gorącego wywaru włożyłam bulkę. Mięso, wątrobkę, ugotowaną cebulę, małą surową cebulę, namoczoną bulkę zmieliłam w maszynce do miesa 2 x. Masę miesną podzieliłam na trzy porcje. Do każdej dodałam po jednym jajku, łyżeczce kaszy mannej. Do pierwszej dodałam pół dużej zmielonej papryki czerwonej, łyzeczkę papryki słodkiej i na czubku noża chili. Do drugiej dodałam 6 średnich surowych zmielonych pieczarek. Do trzeciej dodałam 1 łyżke majeranku, mniej niż pól łyżeczki gałki muszktałowej i malutki ząbek czosnku przecisnięty przez praskę. Wszystkie porcje dosoliłam i przyprawiłam pieprzem. Do każdej porcji wlałam po kilka łyżek wywaru z gotowania mięsa. Pasztety piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 1 godz i 15 minut w foremkach aluminiowych 8 x 20. Pasztet można zamrozić
Komentarze