Serniczki jeżynowe z granolą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekkie mini serniczki jeżynowe ze zdrową domową granolą. Można je zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka kruche które często dodaję też do sernika. Taka mała przyjemność delektowania się owocowym sernikiem na zimno. Robi się go bardzo szybko. Sama nie mogłam doczekać się aż się zetnie w lodówce.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • granola:
    1 szklanka migdałów
    2 łyżki płatków owsianych
    szczypta soli
    1 łyżka miodu

    sernik:
    300 g sera śmietankowego twarogowego
    200 g jogurtu greckiego
    125 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1 łyżeczka żelatyny

    galaretka jeżynowa:
    200 g jeżyn
    1 łyżeczka żelatyny
    dekoracja:
    jeżyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serniczki jeżynowe z granolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. granola:
    Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie zdejmuje z nich skórkę, a migdały przekładam do pojemnika. Za pomocą blendera rozdrabniam je ale nie na pył, mają zostać kawałki, dodaje do nich patki owsiane i miód. Mieszam całość widelcem, dodaje sól. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. W między czasie mieszam, żeby się nie przypaliły i równo zarumieniły migdały.

    sernik:
    Ser, jogurt,śmietanę,cukry przekładam do miski i mieszam mikserem żeby ser był puszysty. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Dodaję do niej łyżkę sera, mieszam i wlewam do reszty sera cały czas miksując.

    galaretka:
    Jeżyny miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę rozpuszczam w łyżce zimnej wody potem podgrzewam w mikrofalówce i dodaję do musu jeżynowego. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia.

    Na dno słoiczków układam granolę, potem na przemian sernik, mus jeżynowy i tak do końca. Dekoruję jeżynami, polewam resztą musu i wstawiam do lodówki na dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować