Lody jeżynowe

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak już wcześniej wspominałam mam w ogrodzie jeżyny. A, że zbiory w tym roku są dosyć spore to jakoś trzeba je wykorzystywać. Pokusiłam się na zrobienie lodów.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml zimnej kremówki 30%
    1 puszka mleka słodzonego
    600 g jeżyn
    sok z pół cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Lody jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny zmiksować blenderem. Przelać na gęste sitko i przetrzeć by oddzielić ziarenka.
    Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach wlewać powoli mleko. Na końcu wlewać wolnym strumieniem zmiksowane jeżyny. Miksujemy do połączenia się składników.
    Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Na wierzchu posypujemy jeżynami. Wkładamy na całą noc do zamrażarki. Przed spożyciem wyjmujemy około pół godziny wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować