Jeżynowe ciasto

5 (156 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto do herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 3 szkl
    jajka 2 szt
    cukier 3/4 szkl
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    śmietana 2-3 łyżki

    dodatkowo

    jeżyny ok 2 litry
    cukier 3/4 szkl
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Jajko

Jeżynowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przebieramy, płuczemy i wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Przelewamy przez durszlak.

    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Większą wykładamy na spód dużej blaszki, oprószamy ciasto mąką i wykładamy osączone ze soku jeżyny.

    Ciasto z jeżynami zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.

    Pieczemy aż ciasto się zrumieni ok 40 min w 180 stopniach.

    Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jeżyny Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować