Takie kulki serowe smażyła moja mama. Teraz robię ja dla mojej rodziny. Wykonuje się bardzo szybko. Moim wnukom bardzo smakują i szybko znikają ze stołu. Polecam . Smacznego!
60 min
Składniki:
1/2 kg sera (twaróg)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu lub spirytusu
1 cukier waniliowy
1 l oleju do smażenia
1.Ser przekręcić przez maszynkę. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, cukier waniliowy, wymieszać. Na samym końcu dodać ocet. Razem wszystko wymieszać. Powstałe ciasto jest lepiące. Należy ręce zwilżyć wodą, wyrabiać małe kulki . Do garnka wlać olej, dobrze rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić kulki i smażyć na złoty kolor.
Komentarze