Dietetyczne jeżynowe serniczki na zimno

0 (0 ocen)

Smaczne i zdrowe serniczki na jogurcie naturalnym. Przyciągają uwagę swoim wyrazistym kolorem i smakiem. Idealne dla osób dbających o linię :D

Składniki:

  • 350g. jeżyn
    200g. gęstego jogurtu naturalnego
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1-1,5 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    kilka jeżyn do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczne jeżynowe serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny umieścić w blenderze i zmiksować do powstania musu. Przetrzeć je przez sitko z drobnymi oczkami, aby pozbyć się pestek. Do przetartego musu dodać gęsty jogurt naturalny oraz cukier. Całość podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić. Gdy będzie letnia dodać do musu jeżynowego i wymieszać. Na koniec wlać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Masę rozlać po równo do silikonowych foremek (polecam silikonowe foremki na mini babeczki). Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia dietetycznych serniczków.
  • 3. Gdy serniczki stężeją należy delikatnie i z wyczuciem wyjąć je z foremek (jeśli nie będą chciały „wyjść” wystarczy dosłownie na chwilkę zamoczyć foremki w gorącej wodzie) Udekorować jeżynami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować