Deser który przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój!
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Składniki:
Forma o wym 29 /10 cm
Semifreddo
400 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki serka mascarpone
2 jajka
1/2 laski wanilii
szczypta soli
15 dag orzechów włoskich
10 dag trzcinowego cukru brązowego
2 łyżki wody
50 g gorzkiej czekolady
Sos czekoladowo-malinowy
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
melisa i maliny do dekoracji
Semifreddo z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy w karmelu:
Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć.Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami.
2.Masa:
Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli.
Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami.
Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką.
3.Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki.
4.Sos malinowo-czekoladowy
Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia,
dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin i listkami melisy. Podajemy od razu.
Komentarze