Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca

4.5 (198 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Przepyszne semifreddo z malinami i uprażonymi orzechami nerkowca. Delikatne, kremowe i kwaskowe dzięki malinom.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
    4 jajka
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru pudru
    400 g malin
    1 szklanka orzechów nerkowca + 2 łyżki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią).
    Orzechy uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.
    Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dodać orzechy, maliny (trochę odłożyć do dekoracji) i delikatnie wszystko wymieszać.
    Masę wylać do połowy keksówek i wstawić do zamrażarki. Po około 10-15 minutach wlać resztę masy. Jeżeli wlejemy całą masę od razu, maliny mogą opaść na dno. Jak lody lekko się przymrożą dekorujemy odłożonymi malinami i orzechami. Ponownie wstawiamy do zamrażarki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować