Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią).
Orzechy uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dodać orzechy, maliny (trochę odłożyć do dekoracji) i delikatnie wszystko wymieszać.
Masę wylać do połowy keksówek i wstawić do zamrażarki. Po około 10-15 minutach wlać resztę masy. Jeżeli wlejemy całą masę od razu, maliny mogą opaść na dno. Jak lody lekko się przymrożą dekorujemy odłożonymi malinami i orzechami. Ponownie wstawiamy do zamrażarki.
Smacznego :)
Komentarze