Tiramisu Semifreddo

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepyszny deser tiramisu bez jajek. Leciutki, kremowy, smakuje jak lody. Idealny deser na każdą okazję.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 ml espresso( lub kawy)
    4 łyżki amaretto, Kahlua lub innego likieru( można pominąć)
    250 g mascarpone
    200 g śmietany słodkiej
    50 g cukru pudru
    18 podłużnych biszkopcików
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Foremkę o wymiarach 10 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą.
    2. Zrobić esspresso lub kawę, ostudzić, wlać likier i zamieszać.
    3. Do miski włożyć mascarpone i śmietanę. Ubić mikserem dodając cukier puder. Ubijać tak długo, aż masa stanie się sztywna.
    4. Około 3 łyżki masy rozprowadzić na dnie foremki. 6 biszkopcików zamoczyć z obu stron w espresso i kłaść na krem. Biszkopty zanurzamy pojedyńczo i krótko, ponieważ bardzo szybko nasiąkają i mogą się rozpaść. Kładąc je na krem, dociskamy i możemy dokladnie rozprowadzić go po dnie foremki( tak żeby doszedł do kacików).
    5. Teraz wykładamy jedna trzecia pozostałej masy na biszkopty, równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy. Kładziemy biszkopty. Nastepnie masę i biszkopty. Kończymy warstwą masy. Foremkę stukamy o blat stołu, żeby masa mascarpone dobrze się rozeszła i wyszły pęcherzyki powietrza. Foremkę pakujemy w folię spożywczą i zamykamy w zamrażarce na całą noc.
    6. Tiramisu Semifreddo wyjmujemy z zamrażarki 5 do 10 minut przed spożyciem. Zdejmujemy folię i posypujemy kakao. Można dodać utartą czekoladę lub czekoladowe kulki.

Porady

Tiramisu można posypać tartą czekoladą lub udekorować pralinkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować