Ciasto bananowiec - pyszne i orzeźwiające

3.38 (53 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
    szklanka 250ml


    BISZKOPT

    -4 jajka

    -1/3 szklanki cukru

    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej



    MASA BANANOWA

    -5 dużych bananów

    -200g masła

    -2 galaretki cytrynowe

    -1 szklanka wrzątku

    -0,5 szklanki cukru pudru



    WARSTWA ŚMIETANKOWA

    -500ml śmietany 36%

    -1,5 łyżki żelatyny

    -1/3 szklanki cukru pudru

    -125ml wrzącej wody





    DODATKOWO

    -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe

    -3 banany
Wystaw ocenę:

3.38 (53 ocen)

Ciasto bananowiec - pyszne i orzeźwiające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach.

    Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką

    Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy.
    MASA BANANOWA

    W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy
    Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę.
    Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem.

    Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia.


    ŚMIETANKA

    Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową.
    Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany.

    Ciasto wstawiamy do lodówki

    W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany.

    Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc.
    I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować