Ciasto bananowiec - pyszne i orzeźwiające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach.
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy.
MASA BANANOWA
W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy
Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę.
Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia.
ŚMIETANKA
Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową.
Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany.
Ciasto wstawiamy do lodówki
W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc.
I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni.
Komentarze