Semifreddo z malinami..

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Milion lat temu, kiedy ledwo sięgałam głową ponad stół, pierwszy raz przyszło mi do głowy zrobić lody.. Wspólnie z młodszą siostrą zmasakrowałyśmy kuchnię próbując zrobić lody.. Wtedy się nie udało..

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - maliny: 100 gramów
    - cukier puder: 85 gramów
    - Kremówka: śmietana kremowa 30% lub 36%: 300 mililitrów
    - rum: 4 łyżki
    - creme fraiche: 400 mililitrów

    - maliny na sos: 220 gramów
    - cukier puder na sos: 2 łyżki
    - rum na sos: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo z malinami.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny i połowę cukru rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy rum i resztę cukru. Osobno ubijamy creme fraiche. Ubite śmietany dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rozgniecione maliny, mieszamy delikatnie tak, by dały efekt marmurka. Przygotowaną masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki, przykrywamy płatem folii i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika..
  • 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym sosem polewamy wyjęte z zamrażalnika semifreddo (przed podaniem należy przez ok. godzinę przetrzymać je w lodówce, aby trochę się rozmroziło), dekorujemy malinami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować