Pierogi z makiem

4.33 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne!

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    około 1 szklanki bardzo ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    200 g zmielonego maku
    1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych)
    7 suszonych daktyli
    około 4 łyżek płynnego miodu
    mleko do sparzenia maku
    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać.
    Ciasto na pierogi:
    Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować 3-4 minuty na małym gazie.
    Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować