Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto zastąpić nią kupne wędliny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    około 13 ząbków czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
    1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (rozgniecionego w moździerzu)
    szczypta mielonych goździków (około 1/4 łyżeczki)
    1 pełna łyżka płynnego miodu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Cienkim nożem ponakłuwać mięso i powciskać po jednym obranym ząbku czosnku. Dodać oliwę, miód, przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Żeby łopatka miała ładny kształt można obwiązać ją sznurkiem ( ja zapomniałam ). Włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.
    Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. W połowie pieczenia mięso odwrócić (do góry nogami). Następnie wyjąć (nie otwierać rękawa!) i pozostawić do odpoczęcia na około 15 minut. Po tym czasie otworzyć folię i wyjąć mięso.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wędlina Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować