Piernik z suszonymi śliwkami

4.48 (204 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie należy do tradycyjnych pierników „długo dojrzewających”, dlatego można go przygotować przed samymi Świętami i cieszyć się jego smakiem zaraz po upieczeniu Polecam :)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka ciemnego kakao
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    200 g suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać olej, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, wsypać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Następnie dodać pokrojone suszone śliwki (każdą pokroić na około 5-6 kawałków) i wymieszać.
    Gotową masę wlać do keksówki (mierzona u góry, około 28 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować