Semifreddo z malinami, borówkami i bezami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Semifreddo to włoski deser lodowy, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "lekko zmrożony" i tak właśnie powinien być podawany. Przygotowuję się go podobnie do lodów z jajek, śmietany i cukru, jednak podczas mrożenia nie wymaga kilkukrotnego miksowania. Lekko rozmrożony ma bardzo kremową konsystencję.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże, wiejskie jajka
    90 g cukru
    250 ml śmietany 30 %
    200 g malin
    100 g borówek amerykańskich
    20 g bez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lody

Semifreddo z malinami, borówkami i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150 g malin rozgnieść niedbale widelcem. Pozostałą część zostawić w całości. Jajka wbić do szklanej misy, dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Ważne, by woda nie dotykała miski. Jajka ubić na parze na prawie biały puch. Zdjąć i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do jajek dodać śmietanę i lekko wymieszać. Dodać pokruszone bezy, rozgniecione maliny, maliny w całości oraz borówki. Ponownie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą keksówki (o wymiarach ok. 12cm x 4 cm) Wstawić do zamrażalki na kilka, kilkanaście godzin, do zamrożenia. Przed podaniem keksówkę obrócić na talerzu, ściągnąć folię, udekorować wierzch malinami i borówkami i ostrym nożem pokroić na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować