Rewelacyjne nadziewane mięsko z gotowanego schabu z pastą jajeczną , pod warstwą drobiowej galaretki, idealnie nadaje się na świąteczny stół ale nie tylko, dzięki galarecie mieso nie wysycha jest soczyste i bardzo smaczne, polecam!
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
8 grubych plastrów schabu gotowanego lub pieczonego
5 jaj
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
1/2 litra domowego rosołu drobiowego
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka białego octu winnego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Schab z pastą jajeczną w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, chrzan oraz majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy na jednolitą pastę.
2.W każdym grubym plastrze schabu robimy nacięcia tak aby powstała kieszonka.Nadziewamy schab pastą, lekko dociskamy, układamy w szklanym naczyniu, każdy plaster obok siebie .
W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę , dodajemy biały ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretka zaczyna lekko tężeć, delikatnie wylewamy na plastry schabu, dekorujemy natką pietruszki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze