Schab z pastą jajeczną w galarecie

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne nadziewane mięsko z gotowanego schabu z pastą jajeczną , pod warstwą drobiowej galaretki, idealnie nadaje się na świąteczny stół ale nie tylko, dzięki galarecie mieso nie wysycha jest soczyste i bardzo smaczne, polecam!

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 grubych plastrów schabu gotowanego lub pieczonego
    5 jaj
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu ze słoiczka
    pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
    1/2 litra domowego rosołu drobiowego
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka białego octu winnego
    sól morska do smaku
    świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Schab z pastą jajeczną w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, chrzan oraz majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy na jednolitą pastę.
  • Nadziewanie 2. W każdym grubym plastrze schabu robimy nacięcia tak aby powstała kieszonka.Nadziewamy schab pastą, lekko dociskamy, układamy w szklanym naczyniu, każdy plaster obok siebie .
    W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę , dodajemy biały ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretka zaczyna lekko tężeć, delikatnie wylewamy na plastry schabu, dekorujemy natką pietruszki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Wędlina Schab Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować