RURKI FRANCUSKIE Z PASTĄ JAJECZNĄ

4.49 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, a także wzbudzi zainteresowanie gości na wielkanocnym stole.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    4 jajka
    1 pęczek koperku
    1-2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    1 białko
    czarnuszka (do posypania)
    masło (do posmarowania foremek)
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Rurki francuskie z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki do rurek smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek na zakładkę, zaczynając od węższej strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-17 min.
    Studzimy, a następnie delikatnie usuwamy foremki.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy z skorupki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników.
  • 3. Zimne rurki nadziewamy gotową pastą jajeczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować