Schab w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem pierwszego dnia mieszamy składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy.
2.Marchew obieramy, gotujemy około 10 minut, studzimy. Przy użyciu ostrego noża z długim, wąskim ostrzem wykrawamy w schabie otwór o szerokości około 1 cm, w który wpychamy podgotowaną marchew. Całość wkładamy do zimnej zalewy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
3.Następnego dnia rano zagotowujemy schab w zalewie ponownie i gotujemy tak, jak poprzedniego dnia 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmujemy z zalewy i kroimy w 0,5 cm plastry, które układamy na na półmisku. Dobrze się sprawdzają jednorazowe półmiski z grubej folii aluminiowej, które dobrze wyglądają i są lekkie. Ozdabiamy winogronami i ugotowaną marchewką.
4.Przygotowujemy bulion (może być z kostki rosołowej drobiowej lub domowy rosół), podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość przelewamy przez gęste sito, aby uzyskać klarowny płyn. Kiedy zacznie tężeć zalewamy nim schab i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze