PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Schab w galareciehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/59/a1d3036358084d312fcc76f211ed0ed5d0bbad8d.jpeg42722848http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-w-galarecie-16
- schab bez kości: 1.5 kilograma
- marchew: 2 sztuki
ZALEWA:
- woda: 2 litry
- sól: 0.5 szklanki
- cukier: 1 łyżka
- pieprz czarny w ziarnach: 5 sztuk
- czosnek: 5 ząbków
- majonez: 3 łyżki
- ziele angielskie: 4 sztuki
- liść laurowy: 2 sztuki
- ziarna jałowca: 5 sztuk
GALARETA:
- bulion: 1 litr
- Żelatyna: 4 łyżeczki
DO PRZYBRANIA:
- winogrona jasne: 100 gramów
- marchew gotowana: 1 sztuka
Sposób przygotowania przepisu:
Schab w galarecie
1.
Wieczorem pierwszego dnia mieszamy składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy.
2.
Marchew obieramy, gotujemy około 10 minut, studzimy. Przy użyciu ostrego noża z długim, wąskim ostrzem wykrawamy w schabie otwór o szerokości około 1 cm, w który wpychamy podgotowaną marchew. Całość wkładamy do zimnej zalewy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
3.
Następnego dnia rano zagotowujemy schab w zalewie ponownie i gotujemy tak, jak poprzedniego dnia 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmujemy z zalewy i kroimy w 0,5 cm plastry, które układamy na na półmisku. Dobrze się sprawdzają jednorazowe półmiski z grubej folii aluminiowej, które dobrze wyglądają i są lekkie. Ozdabiamy winogronami i ugotowaną marchewką.
4.
Przygotowujemy bulion (może być z kostki rosołowej drobiowej lub domowy rosół), podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość przelewamy przez gęste sito, aby uzyskać klarowny płyn. Kiedy zacznie tężeć zalewamy nim schab i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze