Schab w zalewie z chrzanem w czubrycy zielonej

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany schab jest doskonałą wędliną na stół świąteczny lecz nie tylko . Przepis na niego mam od dawna , ciągle go modyfikuję , coś dodaję , coś ujmuję i nadal niezawodnie w szybkim tempie znika z talerzy . Z wykonaniem takiej wędliny poradzi sobie nawet początkujący kucharz:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. schabu surowego wieprzowego
    Zalewa:
    2 litry wody
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    4 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    4 listki laurowe
    4 łyżki majonezu
    5 ząbków czosnku
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    Dodatkowo:
    3 łyżki chrzanu - u mnie ze słoika
    2 łyżki czubrycy zielonej
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab w zalewie z chrzanem w czubrycy zielonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w zalewie z chrzanem w czubrycy zielonej 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , wkładam umyty i osuszony schab , zmniejszam płomień i od momentu zagotowania gotuję 20 minut , po tym czasie płomień wyłączam i pozostawiam na 4 godziny . Jeszcze raz doprowadzam do zagotowania , zmniejszam płomień i gotuję 20 minut , płomień wyłączam , dodaję chrzan , lekko mieszam , pozostawiam pod przykryciem 4 godziny . Schab wyjmuję z zalewy , lekko osuszam , posypuję czubrycą z każdej strony , zawijam szczelnie w folie aluminiową , wkładam do lodówki na noc . Na drugi dzień jest gotowy do krojenia .

Porady

Schab po wyjęciu z lodówki bardzo dobrze się kroi , pozostałość też najlepiej wstawić do lodówki . Wędlinę najlepiej podać z dodatkiem chrzanu , buraczka tartego lub musztardy , chociaż sama też jest smaczna . Czubrycę zieloną można zastąpić swoimi ulubionymi przyprawami .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować