Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

4.66 (250 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie nie zajmuje dużo czasu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do wieprzowiny
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

    Sos:

    200 ml śmietany 18 %
    200 ml wody
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3 ząbki czosnku
    pół pęczka koperku
Wystaw ocenę:

4.66 (250 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab. 1. Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.
  • Schab. 2. Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
  • Schab. 3. Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
  • Schab. 4. Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.

Porady

Polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować