Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby obgotowujemy przez około 15-20 minut we wrzątku i studzimy. Zostawiamy szklankę wywaru.
2.Schab kroimy na plastry. Każdy plaster posypujemy przyprawą do duszonego mięsa i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony i odkładamy na talerz.
3.Na tłuszczu na którym smażył się schab smażymy pokrojoną w piórka cebulkę z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gdy się usmaży, wrzucamy plastry schabu, oraz pokrojone w kostkę grzyby. Chwilę smażymy.
4.Kostkę rosołową rozprowadzamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzącej wody. Wlewamy do mięsa razem z wywarem z grzybów. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut od czasu do czasu mieszając.
5.Następnie dodajemy powoli po jednej łyżce śmietany, ciągle mieszając aby się nie zważyła. Dokładnie łączymy. Dodajemy musztardę i mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut.
6.W razie potrzeby danie doprawiamy jeszcze pieprzem.
Porady
Do przygotowania sosu możemy użyć dowolnych, ulubionych grzybów (ja użyłam maślaków).
Komentarze