Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja pyszna i aromatyczna propozycja na obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -70 dag schabu
    -25 dag ulubionych grzybów (mogą być mrożone)
    -4 cebule
    -3-4 łyżki śmietany 18%
    -2 łyżeczki musztardy
    -1 kostka rosołowa
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżeczka przyprawy do duszonego mięsa
    -pieprz do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obgotowujemy przez około 15-20 minut we wrzątku i studzimy. Zostawiamy szklankę wywaru.
  • 2. Schab kroimy na plastry. Każdy plaster posypujemy przyprawą do duszonego mięsa i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony i odkładamy na talerz.
  • 3. Na tłuszczu na którym smażył się schab smażymy pokrojoną w piórka cebulkę z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gdy się usmaży, wrzucamy plastry schabu, oraz pokrojone w kostkę grzyby. Chwilę smażymy.
  • 4. Kostkę rosołową rozprowadzamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzącej wody. Wlewamy do mięsa razem z wywarem z grzybów. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Następnie dodajemy powoli po jednej łyżce śmietany, ciągle mieszając aby się nie zważyła. Dokładnie łączymy. Dodajemy musztardę i mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut.
  • 6. W razie potrzeby danie doprawiamy jeszcze pieprzem.

Porady

Do przygotowania sosu możemy użyć dowolnych, ulubionych grzybów (ja użyłam maślaków).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować