Schab w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs. Nadaje wspaniały smak i piękny kolor. Spróbujcie tego kruchego schabu w sosie z mnóstwem papryki i cebuli - jest wyśmienity!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Schab - 4 plastry (u mnie około 400g)
    Olej - 1 łyżka
    Cebula - 2szt
    Papryka czerwona - 2szt duże
    Czosnek - 3 ząbki
    Woda - 200ml
    Pasta paprykowa ostra - 2 łyżki
    Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
    Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
    Pieprz mielony do smaku
    Mąka pszenna - 1 łyżka (+1/2 szklanki wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Schab w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron mielonym pieprzem. Smażymy na oleju z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
    Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek w plasterkach, piórka cebuli oraz pieprz ziarnisty.
    Wodę mieszamy z koncentratem i pastą paprykową. Dolewamy do mięsa i warzyw. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    W połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem mielonym.
    Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą - u mnie była kasza gryczana i pasowała idealnie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować