Schab w sosie paprykowym

4.99 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Schab w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
    szczypta soli, pieprzu
    szczypta papryki słodkiej
    3 łyżki mąki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 litr wody
    1 cebula
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1 puszka pomidorów (bez skórki)
    kilka pieczarek
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Wyższą patelnię rozgrzać, dodać odrobinę oleju. Mięso smażymy na patelni z obu stron.Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok. Dodać posiekaną cebulkę, trzy papryki, pieczarki, ziele angielskie, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak by przykrywało mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała). Gdy mięso będzie już mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody oraz śmietaną. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.
    Sos i schab gotowy – smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować