Zamiast tradycyjnych kotletów w panierce polecam schab pod pierzynką jest mniej tłuczący i lekkostrawny. Soczyste porcje schabu na bazie marchewki,pieczarek i sera żółtego zapieczone w piekarniku.Polecam na niedzielny obiad.
1 godz. 10 min
Składniki:
6 kawałków schabu
2 marchewki
300 g pieczarek
200 g sera żółtego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy do posmarowania blachy
pieprz i sól
Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i rozbić, oprószyć przyprawami. Rozłożyć na blaszce od piekarnika posmarowanej 1 łyżką oliwy.
2.Z musztardy, ketchupu i majonezu przygotować sos i posmarować nim każdy kawałek mięsa.
3.Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić nożykiem w plasterki. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
4.Marchewkę rozłożyć na sosie, następnie pieczarki i posypać serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok. 60 minut aż mięso będzie miękkie.
Komentarze