Jeżeli znudziły się Wam zwykłe schabowe to co powiecie na takie pod szpinakową pierzynką? :) Z takimi schabowymi nuda w kuchni nam niestraszna :) Mięso wychodzi bardzo soczyste, a to dzięki szpinakowi.
Schab pod szpinakową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię). Kotlety oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.Następnie podsmażamy go na rumiano z obu stron.
3.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy szpinak.
4.Szpinak podsmażamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na kotlety wykładamy porcję szpinaku.
5.Całość posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż ser się lekko zarumieni. Schab jest bardzo soczysty, naprawdę jest pyszny. Smacznego :)
Komentarze