Schab pod szpinakową pierzynką

4.47 (204 ocen)

  • 35 min

Jeżeli znudziły się Wam zwykłe schabowe to co powiecie na takie pod szpinakową pierzynką? :) Z takimi schabowymi nuda w kuchni nam niestraszna :) Mięso wychodzi bardzo soczyste, a to dzięki szpinakowi.

  • 35 min

Składniki:

  • schab 300g,
    szpinak mrożony 200g,
    1 ząbek czosnku,
    1 cebula,
    ser zółty 50g,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Schab pod szpinakową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab pod szpinakową pierzynką 1. Schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię). Kotlety oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Schab pod szpinakową pierzynką 2. Następnie podsmażamy go na rumiano z obu stron.
  • Schab pod szpinakową pierzynką 3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy szpinak.
  • Schab pod szpinakową pierzynką 4. Szpinak podsmażamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na kotlety wykładamy porcję szpinaku.
  • Schab pod szpinakową pierzynką 5. Całość posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż ser się lekko zarumieni. Schab jest bardzo soczysty, naprawdę jest pyszny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować