Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

To wprost idealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    3 jajka
    olej do smażenia
    szklanka groszku (konserwowy lub mrożony)
    garść świeżego szpinaku
    sól
    pieprz
    tymianek
    majeranek

    sos chrzanowy:
    ok. pół kostki masła
    mąka do przygotowania zasmażki
    1-2 szklanki bulionu warzywnego
    sól
    pieprz cytrynowy
    2- 3 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. W środku schabu naciąć kieszonkę, natrzeć przyprawami. W środek włożyć jajka obtoczone w liście szpinaku oraz groszek, spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron.
    Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia spinając końce klamrami. Piec w temp. 200°C przez ok. 1,5 godziny.
    Sos:
    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Do gotowej zasmażki mieszając rózgą wlewać po trochę bulion aż sos będzie idealnie kremowy. (Ilość bulionu jest zależna od ilości wsypanej mąki). Sos połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Podawać na ciepło ze schabem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować