PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Schab w sosie chrzanowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/71/schab-w-sosie-chrzanowym_3.jpeg41283096http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-w-sosie-chrzanowym-4
5 plastrów schabu ok. 400 g
sól
mąka pszenna do oprószenia kotletów
2 łyżki smalcu
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki chrzanu ze słoiczka ( Krakus )
sól do smaku
1/3 łyżeczki cukru
pieprz młotkowany z kolendrą
kiełki rzodkiewki, koperek do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Schab w sosie chrzanowym
1.
Kotlety delikatnie rozbić. Posolić i oprószyć mąką pszenną z każdej strony. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor. Dodać szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić mięso ok. 25 min. Jeśli zaistnieje potrzeba, dodać wody.
Następnie przełożyć mięso na talerz, a do wywaru dodać śmietanę i chrzan. Dobrze wymieszać, zagotować. Dodać sól do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier. Odparować sos jeśli chcemy, żeby był bardziej gęsty. Włożyć ponownie mięso na patelnię, do sosu.
Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Komentarze