Rolada ze schabu z mięsem mielonym w sosie chrzanowym

5 (5 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło z dodatkiem sosu chrzanowego, który jest idealnym dodatkiem do duszonych mięs czy klopsików.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg schabu w kawałku
    0,5 – 0,7 kg mięsa mielonego
    Żółty ser w plasterkach
    Pół czerwonej cebuli
    Pół czerwonej papryki
    Pół żółtej papryki
    Czosnek granulowany
    1 jajko
    Bułka tarta
    Sól, pieprz
    Majeranek
    Słodka mielona papryka
    Ostra mielona papryka
    Jarzynka (Vegeta)
    Natka pietruszki

    Sos chrzanowy
    2-3 szklanki bulionu
    0,5 szklanki śmietany
    2-3 łyżki chrzanu tartego
    1-2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Rolada ze schabu z mięsem mielonym w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając noże od zewnątrz do środka), tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
    Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
    Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.
    Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę pietruszki – około 2 łyżki, jajko oraz doprawiamy do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej. Masę wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Na folii aluminiowej rozkładamy płat mięsa, układamy na nim plasterki żółtego sera, pokrojone w paseczki paprykę i cebulę. Nie wierzch wykładamy mięso mielone, lekko dociskając.
    Całość zwijamy, jak roladę, przewiązujemy nicią i wraz z folią, na której było wyłożone mięso, wkładamy do keksówki. Przykrywamy wierzch wystająca folią.

    Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.


    Sos chrzanowy – W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, chwilę podsmażyć, zalać bulionem i mieszając energicznie zagotować. Śmietanę roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami bulionu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.

    Roladę kroimy na porcję, polewamy sosem i podajemy z ziemniakami. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Mięso mielone Chrzan Papryka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować