Delikatny i soczysty schab z nutą żurawinowej słodyczy przełamanej intensywnością ziół i czosnku doskonale nadaje się jako wykwintne danie na świąteczny stół.
Składniki:
-1 kg schabu bez kości
-4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki żurawiny suszonej
-po jednej łyżeczce:
-rozmarynu
-tymianku
-majeranku
-kolendry
-odrobina soli i pieprzu
-1/2 szklanki oleju
Schab pieczony w ziołowo-żurawinowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Po środku mięsa robimy lekkie nacięcie nożem (na wylot), lekko rozszerzamy palcem i "wtykamy" 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka.
2.Czosnek kroimy w plasterki. W mięsie na wierzchu robimy lekkie nacięcia nożem i wkładamy w nie czosnek.
3.Przygotowujemy marynatę: rozmaryn, tymianek, majeranek, kolendrę, suszoną żurawinę i pozostałe 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka wrzucamy do dużej miski. Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
4.Po upływie tego czasu mięso pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez 70 minut w 180 stopniach.
Komentarze