Schab pieczony w ziołowo-żurawinowej marynacie

4.51 (156 ocen)

Delikatny i soczysty schab z nutą żurawinowej słodyczy przełamanej intensywnością ziół i czosnku doskonale nadaje się jako wykwintne danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • -1 kg schabu bez kości
    -4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżki żurawiny suszonej
    -po jednej łyżeczce:
    -rozmarynu
    -tymianku
    -majeranku
    -kolendry
    -odrobina soli i pieprzu
    -1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Schab pieczony w ziołowo-żurawinowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Po środku mięsa robimy lekkie nacięcie nożem (na wylot), lekko rozszerzamy palcem i "wtykamy" 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka.
  • 2. Czosnek kroimy w plasterki. W mięsie na wierzchu robimy lekkie nacięcia nożem i wkładamy w nie czosnek.
  • 3. Przygotowujemy marynatę: rozmaryn, tymianek, majeranek, kolendrę, suszoną żurawinę i pozostałe 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka wrzucamy do dużej miski. Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 4. Po upływie tego czasu mięso pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez 70 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować