Schab pieczony w mleku i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić z błonek, zrobić kilka nacięć czubkiem noża i w te miejsca włożyć połówki ząbków czosnku. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć ją do mięsa. Całość zalać bulionem i mlekiem. Dodać liście laurowe i posypać suszem grzybowym. Przykryć i piec półtorej godziny. Co pół godziny można przekręcać mięso.
Upieczone mięso wyjąć, sos zmiksować za pomocą blendera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso podawać z ryżem i sosem. Smacznego :)
Komentarze