Schab pieczony w mleku i cebuli

4.48 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwy w przygotowaniu, a bardzo smaczny :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 cebule
    1 szklanka bulionu
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka mielonego suszu grzybowego
    2 liście laurowe
    1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Schab pieczony w mleku i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyścić z błonek, zrobić kilka nacięć czubkiem noża i w te miejsca włożyć połówki ząbków czosnku. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć ją do mięsa. Całość zalać bulionem i mlekiem. Dodać liście laurowe i posypać suszem grzybowym. Przykryć i piec półtorej godziny. Co pół godziny można przekręcać mięso.
    Upieczone mięso wyjąć, sos zmiksować za pomocą blendera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso podawać z ryżem i sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować