Schab to jedno w moich ulubionych mięs i staram się go urozmaicać nadzieniem i smaczną marynatą. Ten schab jest w marynacie gdzie przeważa smak chrzanu i doskonale nadaje się na uroczysty obiad oraz na Wielkanoc.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1-1,5 kg schabu bez kości wieprzowego
6 plastrów wędliny salami
suszone morele
mini ogóreczki konserwowe
Schab w marynacie chrzanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą .
2.Umyty i osuszony schab nacinamy wzdłuż na środku w trzech miejscach uważając ,aby nie przeciąć schabu pod spodem.
3.Tak nacięty schab smarujemy marynatą i dodatkowo solimy.
4.W nacięciach schabu układamy ciasto w rzędach ogóreczki, następnie w środku suszone morele i ostatni rządek zwijamy w rulonik po dwa plasterki salami i układamy w schabie.
5.Tak przygotowany schab ściskamy mocno i dokładnie obwiązujemy przez całą długość specjalnym sznurkiem przeznaczonym do wiązania mięs.
6.Tak związany schab przekładam do naczynia i smaruję dokładnie całość marynatą. Pozostawiam na minimum 2 godziny lub na całą noc w lodówce.
7.Po zamarynowaniu schab przekładam do specjalnego foliowego rękawa i zapiekam 1,5 godziny 1 180 stopniach.
8.Po tym czasie wyjmuje schab z rękawa i przekładam do naczynia razem z sosem powstałym podczas pieczenia i zapiekam około 15 minut w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Komentarze