Schab pieczony w cebuli

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Schab pieczony inaczej – w cebuli z łaskami, które nadają mięsu kolor i intensywny zapach i smak. Super mięso domowej roboty, zdrowe, bez konserwantów i idealne na świąteczny stół i nie tylko. Wspaniały dodatek na kanapki z ciemnego pieczywa. Dodatek sałaty i pomidora podkreśla smak śniadania.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soli
    1 listek laurowy
    1 płaska łyżeczka majeranku
    Pieprz czarny do smaku
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab pieczony w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso wymoczyć, osączyć na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Łuski cebuli opłukać pod bieżącą wodą. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym. Obłożyć piórkami cebuli i łuskami. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie skropić olejem, przełożyć do rękawa. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 200 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia na około 10 minut, rękaw rozerwać, mięso obłożyć uduszoną cebulą i piec w temp. 200 stopni. Po upieczeniu mięso przełożyć na półmisek, na wierzch ułożyć cebulę, schłodzić.

Porady

1. mięso przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy jest miękkie. 2. mięso przed właściwym pieczeniem można krótko obsmażyć na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować