Pieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka pieprzu,
½ łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,
Schab pieczony w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Olej mieszamy z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładamy schab. Dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Schab razem z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw związujemy i układamy na blaszce. Schab pieczemy około 2 godzin w temperaturze 190 stopni.
Komentarze