Schab duszony z sosem z cebuli

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Łatwy

To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmienienie tradycyjnego, smażonego schabowego. Przygotowanie duszonego schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu (lub dowolnego mięsa wieprzowego bez kości, karczku)
    4-5 cebul
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka mielonego kminku
    Kilka ziarenek pieprzu
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    1/3 szklanki octu winnego
    4 łyżki oleju
    Sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z sosem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.
    Przygotować marynatę – połączyć ocet i olej, dodać bazylię, estragon, kminek. Marynatą natrzeć mięso i pozostawić ja na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Następnie rozgrzać w rondlu olej, mięso obrumienić z każdej strony. Po czym podlać wodą, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, 40-50 minut.
    Cebulę obrać i pokroić w plasterki, dodać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody. Dusić kolejne 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć mięso, gdy trochę przestygnie, pokroić na plastry.
    Z powstałego sosu wyłowić liście laurowe i ziarenka, a następnie zmiksować go na gładko.
    Mięso podawać z powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować