To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmienienie tradycyjnego, smażonego schabowego. Przygotowanie duszonego schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu.
1 min
Łatwy
Składniki:
1,5 kg schabu (lub dowolnego mięsa wieprzowego bez kości, karczku)
4-5 cebul
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka mielonego kminku
Kilka ziarenek pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1/3 szklanki octu winnego
4 łyżki oleju
Sól
Olej do smażenia
Schab duszony z sosem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Przygotować marynatę – połączyć ocet i olej, dodać bazylię, estragon, kminek. Marynatą natrzeć mięso i pozostawić ja na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Następnie rozgrzać w rondlu olej, mięso obrumienić z każdej strony. Po czym podlać wodą, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, 40-50 minut.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, dodać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody. Dusić kolejne 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć mięso, gdy trochę przestygnie, pokroić na plastry.
Z powstałego sosu wyłowić liście laurowe i ziarenka, a następnie zmiksować go na gładko.
Mięso podawać z powstałym sosem.
Komentarze