Schab duszony w cebuli

4.5 (197 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. To trochę inny niż klasyczny sposób podania smażonych kotletów. Po schab duszony w cebuli sięgam często, szczególnie gdy nie mam mało czasu lub, gdy brakuje mi pomysłu na obiad. Mięso możemy podać z tłuczonymi ziemniakami lub z dodatkiem kaszy czy ryżu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-8 plastrów schabu
    2-3 cebule
    2 szklanki bulionu
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    Mąką
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab duszony w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie odtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je do rondla. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zalać bulionem, dusić 10-15 minut.
    Na patelnie przełożyć pokrojoną w pióra cebulę, zrumienić. Dodać do mięsa, w razie potrzeby dolać też bulionu i doprawiać do smaku. Dusić do miękkości cebuli i mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować