Schab duszony w sosie własnym

4.5 (152 ocen)

Kruche i rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad. Do tego ziemniaczki i surówka i cała rodzina siada do stołu z radością ;)

Składniki:

  • 1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    10 cm pora
    12 plastrów schabu
    Olej rzepakowy
    2 łyżki masła
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    Sól i pieprz czarny do smaku
    50 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab duszony w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok.

    Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

    Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa.

    Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.

    Mięso w sosie podawać z ziemniakami i surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Schab Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na schab ze śliwką!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować