Idealna na przyjęcia. Pożywna i smaczna sałatka z tuńczykiem.
20 min
Składniki:
2 puszki tuńczyka w całości w puszcze (w sosie własnym)
1/2 średniego pora
1 puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych na twardo
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
100 g żółtego sera
5 łyżek pikantnego majonezu
1 łyżeczka kremu z gorczycy z miodem
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić na plasterki i drobno posiekać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Majonez wymieszać z kremem z gorczycy, doprawić solą i pieprzem. W przeźroczystej misce układać warstwami ser żółty, majonez, por, jajka, ogórki, kukurydzę i tuńczyka. Posypać serem żółtym i posmarować cienką warstwą majonezu. Warstwy układać w misce, aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posmarować majonezem i posypać pokrojonym porem. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze