Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna sałatka na przekąskę, imprezę czy na kolację do pieczywa.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
150 g ryżu
tuńczyk w puszce (u mnie w sosie własnym) 240 g
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
2 duże płaty papryki konserwowej
kukurydza w puszce 140 g
kawałek białej części pora
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, w lekko posolonej wodzie. Osącz z wody, przełóż do miski. Dodaj osączonego z zalewy tuńczyka i kukurydzę, pokrojone w kostkę ugotowane jajka, i posiekanego drobniej pora. Ogórki i paprykę osącz z zalewy i pokrój w niewielką kostkę, dodaj do reszty składników. Przypraw solą, pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z majonezem, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem schłodź.
Komentarze