Sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i jajkiem

4.48 (203 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pełna witamin, kolorowa i apetyczna. W sam raz na przekąskę :)

Składniki:

  • świeży szpinak (250g)
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( po 185g)
    4 jajka ugotowane na twardo
    10 pomidorków koktajlowych
    150g sera feta
    1 cebula
    50g pestek słonecznika

    sos: 2 łyżki musztardy
    2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżka octu jabłkowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak opłukaj pod zimną wodą, osusz. Ugotowane jajka obierz, podziel na ćwiartki, pomidorki umyj i przekrój na pół. Tuńczyka osącz z zalewy, fetę pokrój w kostkę a cebulę w piórka.
  • słonecznik podpraż 2. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
  • 3. Na talerze lub półmiski wyłóż szpinak, tuńczyka, jajka. Rozłóż pomidorki, fetę i cebulę. Posyp uprażonym słonecznikiem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Wszystkie składniki na sos połącz, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować