Sałatka z miodowo-paprykowym filetem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, lekka, a zarazem sycąca i bardzo pożywna sałatka, którą z powodzeniem można zjeść na obiad. W jej skład wchodzą soczysty, grillowany filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe, miks sałat, szczypiorek i rzodkiewka. Całość wykańcza lekki dressing miodowo-musztardowy. Samo zdrowie i witaminy.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:

    -2 pojedyncze filety z kurczaka
    Marynata:
    -1/2 łyżeczki miodu płynnego
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -duża szczypta soli i pieprzu

    Warzywa:
    -1/2 opakowania miksu sałat z rukolą
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -250 g pomidorków koktajlowych
    -6 rzodkiewek

    Dressing:
    -1/2 łyżeczki miodu płynnego
    -1/2 łyżeczki musztardy angielskiej
    -3 łyżki oliwy z oliwek
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z miodowo-paprykowym filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Następnie filety układamy na suchej patelni grillowej, wstawiamy na średni ogień i grillujemy po 6-7 minut z każdej strony.
  • 2. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy, pomidorki przekrawamy na pół.
  • 3. Składniki dressingu dokładnie mieszamy ze sobą, aby był płynny.
  • 4. Na dwóch talerzach rozkładamy miks sałat. Układamy pokrojonego na kawałki (wcześniej odsączonego na papierowym ręczniku) kurczaka. Posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem, układamy pomidorki. Całość polewamy dressingiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować