Sałatka z gotowanym filetem i awokado

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Aromatyczne mięsko, awokado, pomidorki koktajlowe, chrrrrupiący bekon w pysznym sosie. Sposób podania, nie jak zawzyczaj w salaterce a na liściach sałaty sprawi, że zaskoczysz niejedną osobę.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka soli

    6 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
    2 garści pomidorków koktajlowych
    1 awokado

    SOS:

    1/2 szklanki jogurtu greckiego 10%
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    liście sałaty rzymskiej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z gotowanym filetem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety zalać wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól i liście laurowe, gotować 30 minut. Wystudzić, schłodzić, pokroic w drobną kostkę.

    Pomidorki umyć, osuszyć, poprzekrwać na połówki.
    Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
    Szynkę schwarzwaldzką pokroić drobno, usmażyć na chrupko na suchej patelni, wystudzić.

    Składniki na sos wymieszać ze sobą. Doprawić.

    Fileta, pomidorki, awokado i bekon wymieszać, polączyć z sosem.
    Sałatkę podawać we wcześniej umytych i osuszonych liściach sałaty rzymskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować